Medi Ambient, Sostenibilitat i Medi Rural

Un terme municipal de grans dimensions, amb una zona marcadament de muntanya i una altra al pla, amb zones boscoses i, sobretot, grans superfícies d’explotació agrícola, exigeix una important dedicació i notables recursos per a la seva gestió. A més del servei de guarderia rural, que té com a prioritat la vigilància i el suport als veïns de les vivendes disseminades i a les tasques de la pagesia, l’Ajuntament disposa de diversos serveis de suport al món rural i a dues de les principal empreses del municipi, les dues cooperatives agràries que hi desenvolupen la seva activitat. Una de les accions més recent per ajudar al medi ambient i evitar la degradació d’antigues finques de conreu ha estat la creació de la Borsa de Terres, que suma esforços entre propietaris sense possibilitat de treure rendiment a la terra i joves pagesos interessats en treballar-la.
A més d’això, la Selva ha estat un municipi pioner i capdavanter en la recollida selectiva dels residus sòlids urbans, a més de comptar amb una de les primeres de les deixalleries que van entrar en servei al Baix Camp.
5 DE JUNY, DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT
El 1975 Nacions Unides va declarar el 5 de juny Dia Mundial del Medi Ambient per generar consciència de la necessitat de protecció del medi ambient i sensibilitzar sobre les qüestions ambientals com la contaminació de la mar, l'escalfament global, el consum insostenible, o els delictes contra la natura. Una data que coincideix amb la data d’inici de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient Humà, celebrada a Estocolm el 1972, a partir de la qual es va crear el Programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient.
L’any 2015, es van consensuar els Objectius de Desenvolupament Sostenible, amb l’objectiu d’assolir un planeta més sostenible, just i equitatiu l’any 2030, entre els quals es troben la protecció del planeta, la lluita contra el canvi climàtic, i l’energia. A 10 anys de la data acordada, encara són molts els reptes per assolir i els objectius per complir, com la transició cap a un model energètic lliure de carboni, la reducció de la contaminació i dels gasos que produeixen l’escalfament global.
Si hem pogut avançar en la concreció d’aquests objectius pendents d’assolir i en la necessitat de situar al centre la perspectiva ecologista en la nostra acció política, ha estat gràcies al paper que han jugat i segueixen jugant, els moviments socials a favor del medi ambient des de tots els racons del planeta, posant de manifest la necessitat d’una mirada global davant de les problemàtiques locals. Aquests moviments, avui liderats per joves, ens recorden que el canvi climàtic és una realitat que no podem ignorar.
Aquest 2020, a més, ens enfrontem a una greu crisi sanitària global ocasionada per un coronavirus, el SARS-CoV-2, que posa de manifest la importància de situar el benestar climàtic i les persones al centre per evitar que la crisi la paguin els de sempre. La crisi del coronavirus, com la crisi climàtica, és la mostra que cal coordinar les accions que realitzem en un món globalitzat perquè les nostres accions locals tenen conseqüències globals. No podem esperar més, la terra ens ho reclama. Salvem el planeta!